dimecres, 11 de gener del 2023

LA GENT SENSE UNA EDUCACIÓ PREVIA A UNA BONA ESCOLA TÉ DRET A VOTAR?

Davant d'aquesta pregunta hem conversat:
-Joel: Hola, Ferran! Com estàs?
-Ferran: Bé, estic molt bé.
Joel: D'acord avui farem aquesta pregunta: tu creus que la gent sense una educació prèvia a una bona escola pot votar encara que sigui major d'edat?
-Ferran: Si, jo crec que sí perquè al final encara que no tinguin una educació prèvia són persones i una votació o dues votacions no canviarien res a la política.
-Joel: D'acord. Tu creus de veritat que una persona sense educació per exemple pot decidir el futur d'un país?
- Ferran: Eeee no el futur d'un país, però si votar sent major d'edat i sense educació prèvia perquè ja has viscut anys de vida i ja ets prou... adult per a poder votar amb consciència del que vols per tu.
-Joel: I aquesta consciència d'on la treus si no has tingut una educació o uns estudis?
- Ferran: Eeee...mm no la pots treure de l'escola, però també el carrer o en si la vida ja et dona, ja et dona conceptes que..de qui votar, depèn de qui votis és millor per tu o per un altre.
- Joel: Però no creus que aquest ambient de carrer com tu li dius, podria afectar el que veritat pensem, que per exemple, amb els nostres amics si veiem que tothom fa una cosa farem aquesta cosa, encara que potser no serà el més adequat?
-Ferran: Potser la gent sense educació prèvia pot fer algunes coses sense pensar perquè no ha tingut una formació correcta o bona, i per això pot fer coses sense pensar, però també crec que són persones amb dret a votar perquè segons com no han pogut tenir una educació per qualsevol tema, pels diners o pel que sigui, i crec que també haurien de tenir dret a votar.
- Joel: I llavors, això que has dit que les persones que no han tingut una formació, tu faries una classe, una assignatura o implementaries algun sistema que en l'educació, et guiessin o t'ensenyessin, i t'introdueixin en el tema de la política?
- Ferran: Eemm, no a certa edat, perquè per exemple a la secundària sí que és veritat que en algunes assignatures es comença a parlar de política encara que l'asignatura no sigui d'això i crec que ja, una mica més de secundària es podria començar a parlar de política i que vols per tu, que seria el millor, i t'aconsellin eeee el millor per tu o per la teva família i sí que crec que segons com haurien d'implementar una mica més la política per gent una mica més gran o així, però per primària i això jo crec que no caldria ficar-los el tema de la política al cap.
- Joel: I llavors, tu creus que com a tal sí que hi ha una edat en la qual cal començar a rebre una formació sobre política...
- Ferran: Sí.
- Joel: Per què creus que és important tenir una formació sobre la política perquè si no no es pot exercir adequadament, i llavors creus que aquesta edat en la qual pots començar a rebre aquesta formació és a partir de... que seria primer de l'ESO per exemple?
Ferran: Si, jo crec que a primer de l'ESO ja saps que és la política, el que no saps és com, com va tot això, com va aquest tema i potser en secundària, de primer fins a quart ja podrien fer alguns temes sobre política, per intentar ficar-nos a la ment que és, que es fa, tot això de votar i...i tot això i a partir de la secundària, ja començarien a introduir-nos al tema de la política.
- Joel: D'acord,  a més a més del tema aquest d'una educació per la política tal, estem parlant de política, però quan parles de política a quin sistema polític fas referència?
- Ferran: Eeee jo m'imagino el sistema polític com el de votar diferents partits, com el PP i tot això diria que té a veure amb la política i sistema polític com, com no sé com això els temes de votar o de què alguns tenen unes idees i uns altres.
- Joel: Per tant, per tu òbviament l'important en un ambient polític és que hi hagi una política democràtica, que hi hagi democràcia?
- Ferran: Sí, que hi hagi una mica de... que hi hagi democràcia i que puguis votar al partit que tu vulguis i et convingui millor segons les seves idees.
- Joel: Llavors, aquesta democràcia, tu faries un sufragi universal o un sufragi censatari, saps que vol dir sufragi o el darrer?
- Ferran: No, no.
- Joel: Val, sufragi és la gent que pot votar,val?
- Ferran: Sí.
- Joel: Llavors, un sufragi censatari és que poden votar un pocs.Històricament són els que tenen diners. Un altre és el sufragi universal, on pot votar tothom.
- Ferran: D'acord, jo faria... el primer quin has dit?
- Joel: Sufragi censatari.
- Ferran: D'acord, jo faria l'universal perquè el censatari és molt... diria exclusiu perquè la gent amb diners pot votar, però clar, els diners no impliquen que tu siguis una persona més culta o més coherent a l'hora de pensar, i també hi ha gent que no poden tenir aquests recursos encara que també són persones formades i que...bé això que ells també tenen la capacitat de pensar,i raonar bé, i per això crec que hauria de ser el sistema universal.
- Joel: Llavors, i en comptes de dir el censatari, el censatari fos no pels teus diners i fos per exemple segons si tens criteri o educació prèvia o alguna cosa així...
- Ferran: Sí.
- Joel: Ho faries o encara t'inclinaries per l'universal?
- Ferran: Mmmm, aquí ja sí que segons com podria ser censatari perquè si la gent formada a l'escola o a qualsevol lloc, que tingui la capacitat així de raonar i ja de ser més adulta, si molt convé sí que podria ser censatari perquè, universal hi ha gent que per exemple, pot votar a alguna... qualsevol cosa perquè si sense pensar i empipar a alguna altra persona i potser sí que podria ser el censatari en el cas que no només la gent amb diners pugui votar sinó també la gent formada a l'escola o diguem que tingui capacitat de raonar, de pensar el que és millor per ell, i per això crec que el censatari en aquest cas eeee podria ser millor.
- Joel: I entre censatari, que només pot votar la gent que de veritat hagi tingut una molt bona educació amb política i s'hagi format amb política, o un sufragi universal en el qual la gent hagi tingut una educació escolar bàsica per exemple, sobre política que faries?
- Ferran: Com que no t'he entès?
- Joel: Si, tu, hem parlat que voldries un sufragi censatari si és així els que més educats estan...
- Ferran: Sí.
- Joel: Però, si parlem que en un sufragi censatari els que han rebut una formació política molt bona, molt alta i tal qual o... vols això, o vols un sufragi universal en el qual tothom hagi rebut la mateixa educació política i que sigui més bàsica?
- Ferran: D'acord, voldria un...un sufragi universal perquè si prens eeee el censatari no tothom té les capacitats per anar a escoles d'alt grau o d'alt nivell i la bàsica doncs també ensenyen bé i fan, fan el que poden i jo crec que les persones que van a les bàsiques també són persones coherents i que poden ser molt llestes i per exemple segons com no es poden donar...el luxe d'anar a una més bona diguem entre cometes...
- Joel: Si, sí.
- Ferran: I pels diners o per qualsevol cosa, però, en canvi, tenen la capacitat de...són llestos o tenen la capacitat d'anar, però pels diners no poden i van a una bàsica, però això no vol dir que els que vagin a una bona escola siguin que ser més llestos o millors sinó que tots els que van a escoles o per exemple, que s'hagin format bé, crec que són persones formades i amb dret a votar.
- Joel: Molt bé. Doncs Ferran fins aquí avui m'ho he passat molt bé i fins a una altra.
- Ferran: Adeu!

Ferran Cegarra Rodriguez.Alumne de 2nC.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada